Het harmonie orkest van Wilskracht is een bijzonder project gestart. Op 27 januari 2018 speelt het orkest een concertbeleving over de 1e wereldoorlog. Op vrijdag 15 september was de eerste repetitie voor dit unieke concert. De muzikanten kregen de bladmuziek van de eerste vier delen uitgereikt en samen met componist en dirigent Jurgen hebben ze kennis gemaakt met het muzikale materiaal. Geïnspireerd door componisten als Gustav Holst, Maurice Ravel en Paul Hindemith schreef Jurgen een avondvullende compositie waarin ook de volksliederen van de betrokken landen en de patriottische soldatenliederen uit die tijd een plek hebben gekregen. Vele orkestleden waren, ondanks dat het de eerste repetitie was, al flink onder de indruk. Dit wordt een heel bijzondere belevenis!

Logo In Flanders Fields

 

Het concert gaat over de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 2018 is het 100 jaar geleden dat die werd beëindigd, maar op 27 januari staan wij daar al bij stil. Die dag ligt aan de vooravond van de 100 ste sterfdag van John McCrae. Deze Canadese legerarts en dichter schreef een van de meest iconische gedichten over de Eerste Wereldoorlog: In Flanders Fields. Dit gedicht prentte de klaproos als symbool voor de slachtoffers van de oorlog in het gemeenschappelijk geheugen.

Amersfoort bleef ook niet onberoerd tijdens deze oorlog: meer dan een miljoen vluchtelingen uit België kwam naar Nederland, waaronder tienduizenden soldaten en hun familie. Omdat Amersfoort als garnizoensstad al was toegerust op het onderdak bieden aan militairen was het een logische keuze de Belgische legereenheden in de omgeving van Amersfoort onder te brengen. Als dank voor de gastvrijheid van Amersfoort bood het bestuur van de Belgische vluchtelingen Nederland een groots monument aan: het Belgenmonument.

Datum: 27 januari 2018

Locatie: Leerhotel Het Klooster – Daam Fockemalaan, Amersfoort

Meer informatie via: www.inflandersfields.nl en www.wilskracht-amersfoort.nl