In 1997 vroeg ‘Ome Jan’ of ik zin had om de KUDO Kapel te gaan dirigeren. De KUDO kapel was een Utrechts dansorkest met de bezetting van een klein harmonie orkest. Met een repertoire vol foxtrot, tango en cha cha cha’s werden regelmatig optredens verzorgd. Zo begon 20 jaar geleden mijn carrière als ‘zwaaipiloot’…

Tijd dus voor een feestje! Om te vieren dat ik al 20 jaar dirigent ben, wil ik in 2018 een bijzonder project voor harmonie orkest realiseren. Vind je het leuk om (weer eens) samen muziek te maken? Laat dan je gegevens achter op: https://goo.gl/gLt9Mp

Sinds 1997 sta ik wekelijks op de bok bij verschillende orkesten en heb ik muziek mogen maken met heel veel muzikanten. Ik blijf dat toch een hele eer vinden. Zonder de bereidheid van muzikanten om de aanwijzingen en muzikaliteit van de dirigent te volgen zou ik niet al 20 jaar mijn hobby als beroep kunnen uitoefenen! Zonder durf en lef van bestuursleden zouden bijzondere concerten niet tot stand zijn gekomen. Concertseries zoals “Vive la France”, “Het Witte Kerstverhaal”, “De Oranjeconcerten”, … On Tour” of een concertreis naar Berlijn en eenmalige grote concerten zoals “Liefde voor Musical”, “Maestro”, “24601 – Les Miserables” zijn maar enkele van de vele hoogtepunten uit de afgelopen 20 jaar.

Bijzonder was ook de periode waarin ik samen met Koen de slagwerkgroep van LvH mocht dirigeren. Een boeiende periode waarin we samen met de muzikanten het repertoire hebben uitgebreid met melodisch slagwerk.

Samen muziek maken blijft natuurlijk een wisselwerking tussen muzikant en dirigent. Voor mij is muziek emotie en geef muzikanten daarom de ruimte om hun eigen gevoel in hun spel te uiten. Zonder het grote geheel uit het oog te verliezen probeer ik goed aan te voelen wanneer een muzikant een stimulerende duw in de rug nodig heeft of wanneer een muzikant even wat minder in zijn/haar vel zit en daardoor wat ruimte nodig heeft. We doen het tenslotte allemaal voor ons pleizer…

Na 20 jaar dirigeren is het nog steeds iedere avond leuk en genieten. Natuurlijk zijn er dagen dat ik vermoeid in de auto zit onderweg naar een repetitie, maar iedere keer opnieuw kom ik terug met een flinke dosis energie! Ik heb zin in de komende 20 jaar!

Dank aan alle muzikanten!

Jurgen van Groningen Schinkel

December 2017