Het Leidsch Dagblad is vorige week woensdagavond bij de repetitie van Liefde voor Harmonie op bezoek geweest en heeft een artikel gemaakt over Maestro. Dat artikel is geschreven door Marlies Vording en de foto is gemaakt door Taco van der Eb.

Schouders naar achteren, borst vooruit, zwieren met de dirigeerstok en vooral maat houden. Acht Veenders gaan voor het 45-koppige orkest van muziekvereniging Liefde voor Harmonie en een publiek van zeshonderd op zaterdag 14 april de strijd met elkaar aan om als plaatselijke ’maestro’ uit de bus te komen. ,,We pakken het groots aan’’, lacht Anita de Weger.

Samen met Hilda Otten leidt zij de organisatie van het evenement in goede banen. ,,Het is heel iets anders dan een toneelstuk, waar je meerdere opvoeringen hebt en een finale. Dit optreden is meteen de finale – je kan het maar één keer neerzetten’’, benadrukt Otten enthousiast. ,,Daarom hebben we gekozen voor HAL60, waar je zeshonderd man kwijt kan. Als je het doet, moet je het ook goed doen.’’ Het feit dat de vereniging dit jaar het 130-jarig jubileum viert, geeft het een extra feestelijk tintje.

De formule van de avond heeft veel weg van het gelijknamige televisieprogramma. Zes bekende gezichten uit Roelofarendsveen en omstreken en twee ’onbekende’ Veenders krijgen ieder zo’n twee minuten om het publiek en de jury – die bestaat uit drie muziekkenners – te overtuigen van hun muzikaliteit tijdens een concert. ,,We spelen dan acht verschillende licht klassieke stukken’’, zegt De Weger.

Populariteit
,,Het idee om Maestro in Roelofarendsveen te houden, ontstond zo’n driekwart jaar geleden’’, legt Otten uit. ,,Onze dirigent heeft jaren geleden al een keer een soortgelijk project gedaan met een ander orkest. Het hele concept leefde toen nog niet zo.’’ Met de groeiende populariteit van het televisieprogramma, is het dirigeren volgens het duo meer gaan ’leven’. ,,We beseften toen nog niet hoeveel werk het zou zijn’’, lacht Otten. ,,Het is best een hele klus gebleken.’’

Op de Facebookpagina van Liefde voor Harmonie verschijnt sinds begin februari iedere week een filmpje waarin een ’maestro’ zich voorstelt. De organisatie wist onder meer wethouder Floris Schoonderwoerd, Joris Koek van boekhandel Veenerick en plaatselijke horecaondernemer Bart Hogenboom te strikken. ,,We hadden aan het begin een hele lijst van bekende Veenders die bij ons opkwamen’’, zegt Otten. De Weger gaat verder: ,,We zijn toen mensen aan gaan schrijven en kregen veel enthousiaste reacties. Er waren in totaal maar twee Veenders die niet wilden.’’ Naast de berichten op Facebook zijn er in de afgelopen 8 weken ook artikelen in het Witte Weekblad verschenen, waarmee lezers meer te weten zijn gekomen over het muzikale project en de amateur maestro’s.

Inmiddels zijn alle maestro’s een keer bij een repetitie van het orkest langsgeweest om alvast te merken hoe het is om de touwtjes in handen te hebben. ,,Bij de een ging dat beter dan bij de ander’’, lachen de dames. ,,We hebben hoge verwachtingen van de avond’’, gaat Otten verder. ,,Het is voor ons ook spannend, want je hoopt en denkt dat het leuk is. Aan de ene kant wil je kwaliteit laten horen, maar je wilt ook dat het publiek merkt dat iedere dirigent een ander geluid laat horen. Dat ze merken: dat dirigeren is zo makkelijk nog niet.’’ Dat vraagt ook de nodige voorbereiding voor de 45 leden van het orkest. ,,Ze moeten zich goed concentreren en de hele tijd opletten. We hebben ook een repetitie gehad waar onze leden zelf dirigeerden. Dat was heel grappig.’’

Het concert vindt plaats op zaterdag 14 april tussen 20.00 en 22.30 uur bij HAL60 in Roelofarendsveen. Kaarten kosten in de voorverkoop 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Veenerick, Café Hogenboom, Primera Domien Koek en bij leden van Liefde voor Harmonie. Aan de deur kosten kaarten vijftien euro. De zaal gaat om 19:00 uur open.

Video productie: Screenvisuals